Testtartásjavító gyakorlatokA gerinc csontjaink legfontosabbika, egyenesen tartása egész életen át tartó projekt. Közismert tény, hogy a helytelen testtartás súlyos problémákhoz vezethet, például légzési nehézségeket, hát- és nyakfájást, fejfájást okozhat. Végezz önvizsgálatot: ha te is görnyedten állsz, ülsz és jársz, akkor ideje lépéseket tenni testtartásod javítása érdekében.

Mitől lehet rossz a testtartásunk?

A gerincoszlopot megtámasztó izmok hiánya, gyengesége az oka annak, hogy a tartás nem természetes. Ezeknek az izmoknak a megerősítésével erős támaszt alakíthatunk ki a gerincoszlop csontjai körül, melynek segítségével egyenesebben fogunk állni és ülni, mint korábban bármikor.

Nézzünk néhány gyakorlatot a testtartás javítására. Ha ezeket naponta elvégzed, rövid időn belül látványos változást tapasztalsz.

1. Ülj egyenesen egy széken, a talpaid pihenjenek a földön. Az ujjaiddal nyomd vissza az állad, mintha át akarnád tolni a fejed hátsó részén. Egy kis nyomásra van szükség ahhoz, érezd, ahogyan a hátad felső része húzódik. Ismételd a gyakorlatot 3-szor, minden alkalommal 10-15 másodpercig tartva a pozíciót.

2. Fogj egy fitneszlabdát és feküdj rá háttal. A labda segítségével nyújtsd meg a hátad úgy, hogy a labdához szorítod a tested, amennyire csak a lábad engedi. Az a jó, ha a fejed csaknem a földet érinti.

3. Feküdj háttal a földre, behajlított térdekkel. A lábaid vállszélességű terpeszben, 90 fokos szögben behajlítva legyenek. A karjaid magad mellett tartva emeld meg a csípőd, majd engedd vissza. Ismételd 5-ször, minden alkalommal 5 másodpercre megtartva a pozíciót, miközben megfeszíted a hasad

4. Egy széken ülve körözz a válladdal előre. Ismételd 5-10-szer, majd végezd el ugyanezt hátrafelé.

5. Evezés gyakorlatok: eszköz nélkül, vagy eszközökkel (súlyzó, rúd, gumikötél, TRX). Két kézzel, egy kézzel, szimmetrikusan, váltott karral. Ülve, állva, plank tartásban, döntött törzzsel. Ha döntött törzzsel végzed, akkor a mély hátizmok is bekapcsolódnak a munkába.

evezes


Szólj hozzá