Személyi edző fontossága, vele vagy nélküle?!Amikor elhatározod, hogy életmódot váltasz, aminek a rendszeres mozgás is a része lesz, nem egyszerű a választás a személyi edző és az egyedüli/otthoni edzés közül.

Bármelyiket is választjuk, vannak előnyeik és hátrányaik egyaránt. Azonban egyre többen vallják, hogy személyi edző választásakor az előnyök háttérbe szorítják a hátrányokat. Személyi edző esetében a legnagyobb visszatartó erő az anyagi vonzat szokott lenni. Azoknak, akik mégis rászánják a pénzt, tudniuk kell, hogy a személyi edzők órabére klubonként, országrészenként, városonként változó (2000-6000 forint között mozog), de a későbbiekben biztosan hálásak lesznek érte, hogy megtették. 

Ha a pénztárcakímélő megoldás, vagyis az egyedüli edzés mellett döntesz, akkor is érdemes eleinte megbízható segítséget kérni, olyan szakembertől (teremedző, ha termes edzésben gondolkodsz), aki megtanítja neked akár a gépek használatát, akár a helyes gyakorlat-kivitelezést. 

Ha otthon, bármilyen felvétel segítségével edzel, akkor csak fokozatosan, gyakorlatról, gyakorlatra haladj a programmal. Figyeld meg a bemutató testtartását a gyakorlatok kivitelezése közben. Ha szükséges, állítsd meg, léptesd vissza, ismételd többször, lehetőleg tükör előtt, hogy lásd magadon, ha nem pontosan ugyan úgy végzed a gyakorlatokat, ahogyan a felvételen láttad.

Szemelyi edzovel vagy nelkule

A továbbiakban elmondjuk, milyen előnyökkel jár egy személyi edző. 

– Az elsődleges ok, amiért bárki bátran fordulhat személyi edzőhöz az a motiváció. Például, főleg eleinte, nehéz feladatnak bizonyul már az is, hogy naponta vagy kétnaponta elmenjünk az edzőterembe. A döntés általában hamar megszületik: „Mától rendszeresen edzek!”, azonban a kitartással gyakran vannak gondok. Ezen sokkal könnyebben át tudunk jutni, ha van valaki, aki vár bennünket és folyamatosan motivál minket. A motiváció idővel háttérbe szorul, de addigra életünk részévé válik a mozgás. 

– A személyi edző több éven át tanulja, tanulmányozza az emberi testet és annak működését. Ezen tudás birtokában, végig koordinálja mozgásunkat és segíti a helyes végrehajtást, így az edzésünk hatásosabb lesz és lényegesen kevesebb idő alatt el lehet érni a kívánt eredményt, mint egyedül otthon. A személyi edző rendelkezik a kellő szaktudással, ahhoz, hogy a megfelelő megoldást javasolja életünk megváltoztatására.

– A biztonság nagyon fontos az edzések során. Nem is gondolnánk, mennyi veszély leselkedhet ránk és akár komoly sérüléseket is szerezhetünk. Ha személyi edzővel végezzük a különböző gyakorlatokat, biztosan mindig lesz mellettünk valaki, mikor nehéz súlyokat emelünk, ráadásul meg is mutatja, hogyan emeljük a súlyokat úgy, hogy elkerülhessük a sérüléseket.

Végezetül engedjétek meg, hogy figyelmetekbe ajánljuk a Boot Up edzőit: https://www.bootupnetwork.hu/edzok/ 


Szólj hozzá