Ropogós apróságok



Magvakat az egészségért

Igaz, hogy az olajos magvakkal nem árt az óvatosság magas zsírtartalmuk miatt, de azért nem kell őket egy mozdulattal kitörölnöd őket az étrendedből. A bennük található zsírok számottevő hányada ugyanis telítetlen zsírsavakból áll, ami a szív- és érendszeri megbetegedések kitűnő ellenszere. Hatékony fegyverként vetheted be a magvakat csontritkulás ellen, csökkentik a magas vérnyomást, sőt, afrodiziákumként is bevetheted őket.

Saláta, tej, vaj, liszt

Bár leginkább rágcsálni valóként, sós és pörkölt változatban, esetleg süteménybe sütve ismerheted őket, mégis sokkal jobb, ha nyersen fogyasztod ezeket az apróságokat. Megbolondíthatod vele a salátád, a müzlid, apróra törve levesek vagy tészták tetejére szórhatod. Zsemlemorzsa helyett vagy azzal összekeverve húsok és zöldségek panírozásához is kitűnőek, és a búzalisztet is helyettesítheted velük, ha elég finomra őrölöd. Vízzel összeturmixolva finom növényi tejet, pürésre krémesítve pedig vajat készíthetsz belőlük. Ez utóbbiakat joghurthoz, pirítóshoz is eheted, olívaolajjal, balzsamecettel keverve, salátaöntetként is használhatod.
magvak

Az emésztőrendszer testőrei

Nyers gyümölcsökkel fogyasztva elősegítik egymás hatását. A magvakban lévő zsírok semlegesítik a gyümölcsök savtartalmát, a gyümölcsökben lévő savak pedig segítenek a zsírok hatékony felszívódásában. Ha nem vagy türelmetlen, nem muszáj rögtön pucolás után eltüntetned a magokat, hanem érdemes 5-12 órára beáztatni, mert így a gyomor könnyebben meg tudja emészteni.
Nem kell belőle sokat fogyasztanod, mert kalóriatartalmuk igen magas, napi 10-20 szem olajos maggal már nagyon sokat tettél egészségedért.
Nem muszáj mindig a jól megszokott lenmag, mandula, dió, tökmag, napraforgómag, mogyoró, szezámmag csoporthoz ragaszkodnod, próbálj ki néhány különlegességet. Ebből mutatunk most egy kis ízelítőt.

Fenyőmag:

A fenyőmag színe a napraforgómaghoz hasonló, krémszínű, annál nagyobb, hosszúkás mag. A fenyőmagokat kézzel piszkálják ki a tobozokból. A mégis bennmaradó magokat kemencébe helyezve pattogtatják ki, törik fel, majd forrázzák le. E hosszadalmas eljárás az oka, hogy a fenyőmag meglehetősen drága. Antioxidáns, tele van telítetlen zsírsavakkal, és nagyon sok benne az E-vitamin. Magas kálium- és magnézium-tartalmú finomság, csökkenti a magas vérnyomást, segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket.

Pekándió:

Nyúlánkabb, édesebb, mint a mi diónk, rengeteg fontos vitamin és ásványi anyag lakik benne. Csökkenti a koleszterinszintet és az epekő kialakulásának veszélyét, magas folsavtartalma miatt pedig különösen ajánlott kismamáknak.

Paradió:

Csak vadon terem, és így drága, de érdemes megkóstolni. Édeskés íze leginkább a manduláéra hasonlít. Akkora a szeléntartalma, hogy már 1-2 szem is fedezi egy felnőtt napi szükségletét. Fokozza a szellemi teljesítményt.

Mustármag:

A benne lévő szelénnek és magnéziumnak köszönhetően csökkenti a rák kialakulásának kockázatát és a gyulladásos megbetegedések tüneteit. Csempészd be az étrendedbe, ha migrének gyötörnek, de segít a magas vérnyomás és az érelmeszesedés megelőzésében is.

Kendermag:

Magas rosttartalma kifejezetten jót tesz az emésztésnek, ráadásul tökéletes benne az omega-6 és omega-3 zsírsavak aránya, mely többek között az egészséges haj és bőr záloga is.

Chiamag:

Más néven aztékzsálya a natúrkonyha újdonságai közé tartozik. Picike magjainak 34%-a tiszta omega-3 zsírsav. Szívbetegeknek, cukorbetegeknek, depresszióban szenvedőknek, fogyókúrázóknak is kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Íze a mogyoróéra hasonlít.

Szólj hozzá