Pihenés: miért szükséges?Miért szükséges a pihenés?

Gyermekkorunk óta halljuk, hogy a pihenés fontos és naponta legalább nyolc órát kellene aludni. Sokan úgy gondolják, hogy ez a mennyiség felnőtt korban már nem szükséges. A dolgozók jelentős része szinte kivétel nélkül a pihenésre szánt időből vesz el, legyen szó akár többletmunkáról, akár szórakozásról. Valahogy mindig minden fontosabb, mint az alvás, pihenés.

pihenés


Vajon miért van ez így? Miért hisszük, hogy felnőttként kevesebb alvásra lenne szükségünk?

Vizsgáljuk meg, miért van szükség a pihenésre?

– Még ha nem is sportolunk rendszeresen, pihenésre akkor is szüksége van a szervezetünknek. Ha az erre szánt idő nem kellő mennyiségű, azt előbb-utóbb egészségünk is megsínyli. 

– Kevés pihenés hatására romlik az immunitásunk, szervezetünk nehezebben veszi fel a harcot a vírusokkal, baktériumokkal, egyéb kórokozókkal. 

– Mind fizikai, mind szellemi teljesítményünk romlik, még ha csak néhány órával kevesebbet alszunk is. 

– Ha keveset pihenünk, nehezebben küzdünk meg a mindennapi stressz okozta problémákkal. Ebből következik, hogy a kevés pihenés hatására az idegrendszerünk és a szívünk egészsége leromolhat, ami közismerten beláthatatlan következményekkel járhat. 

– Végül, de nem utolsó sorban, ha keveset alszunk, pihenünk, egészen biztosan lelassul, megáll a fogyás üteme, lelassul a zsírégetésünk. A kevés pihenés ugyanis károsan befolyásolja hormonrendszerünket is, ami hatással van az optimális zsírégetésre.


Pihenés és sport kapcsolata

Nem árt már az elején leszögeznünk, az edzések közötti pihenés a legfontosabb. Kezdő sportolók számára nem véletlenül ajánlják a heti háromszori edzésmennyiséget. Ez a megoldás is akkor a legoptimálisabb, ha minden edzés után tartunk egy pihenőnapot, tehát minden edzésnapot egy nap pihenő követ. A későbbiek folyamán, egy haladó sportoló már edzhet hetente 4, 5, vagy versenyzőként akár 6 napot is. Ezek az átállások csak fokozatosan történhetnek. Bármilyen sportot is választunk, bármi legyen is a célunk, nem kezdhetünk rögtön egy 5, vagy 6 napos tréninggel. Ez mindenképpen túledzéshez vezet. A túledzés pedig kezdetben teljesítményromlással, később még egészségkárosodás veszélyével is járhat, amiről egy következő bejegyzésben kicsit bővebben olvashattok.


 

A túledzés

A túledzés relatív fogalom, mert minden nap mást jelent különböző tényezők függvényében. A túledzés személyenként és időben is egyaránt változik. A túledzés egyik jó példája a fájdalomküszöb irracionális túllépése. Ha az edzések során rendszeresen ezt teszed, azzal nem a szorgalmadat bizonyítod. A „lelkesedésed” a károdra válik. A túledzés több típusát különböztetjük meg. Ekkor edzések közben és akár még napközben is fásultabbak, fáradtabbak vagyunk. Azonos intenzitású edzéseknél, úgy érezzük, hogy már hosszabb pihenőkre van szükségünk. Könnyebben sérülünk le és a regenerációnk, a gyógyulásunk is hosszabb. A túledzettség tüneteinek egy része nemcsak edzéseink intenzitásában mutatkozik meg. Ha túledzettek vagyunk, felgyorsul a nyugalmi pulzusszámunk. Gyakori az émelygés, hányinger vagy hányás, emésztési zavarok, álmatlanság. A túledzett sportoló mentálisan is sérül, stresszesebb, ingerlékenyebb és depressziósabb.

Ha egy megerőltető edzés után időt szánsz a pihenésre, sétálni mész, vagy csak heverészel egy kicsit a kanapén, azt szervezeted, izmaid meghálálják. Sokan csak a sorozatok közötti pihenéssel törődnek, hiszen nem képesek egy újabb sorozatra, ha nem pihennek eleget a kettő között. Az edzések közötti pihenés segítségedre van, bármi is a célod, izomtömeg növelés, szálkásítás, zsírégetés, fogyás stb. Tartsd ezt fejben! Ha éjszakai alvásod nem elegendő, próbálj napközben pihenni egy kicsit.


Szólj hozzá