Életmódváltás egy életre szól, vagy mégsem?eletmodvaltasRendkívül aktuális kérdés ez most számomra. Pár éve eldöntöttem nincs tovább, lefogyok, de okosan. Akkoriban több száz cikket, blogot, szakirodalmat olvastam az életmódváltással kapcsolatban. Úgy gondoltam, hogyha minden információ birtokában vagyok, akkor biztosan sikeres életmódváltó leszek. Tulajdonképpen így is lett, legalábbis egy időre. Senki sem kényszerített rá az életmódváltás útjára, egyszer csak jött egy kattanás. Leszoktam a cigiről, a gyors kajáról, a lisztről, a cukorról, mindenről, amiről azt olvastam vagy gondoltam, hogy káros. Nagyon tudatosan csináltam a diétát és mellé rendszeresen edzettem. Kiszámoltam, hogy mennyi az alapanyagcserém és kb. mennyi energiát (kcal-t) égetek el a napi rendszeres munkavégzéssel. Ehhez hozzáadtam még az edzések során felhasznált energiát is.

A kapott értéket egyébként napi teljes anyagcsere értéknek nevezzük. Ha izomtömeg növelés a cél, akkor a kapott értékhez nagyjából 10%-ot kell hozzáadni. Ha a testzsír %-ot szeretnénk csökkenteni akkor pedig -10% körüli értékkel kell számolnunk. Természetesen az sem mindegy, hogy az egy napra meghatározott kcal bevitelt milyen tápanyagokból (zsírból, szénhidrátból vagy fehérjéből) visszük be.

Akkoriban még nem voltam a téma szakértője, úgyhogy tudományosan nem matekoltam ki a makro tápanyagok arányait, inkább csak arra figyeltem, hogy ne haladjam meg a napi keretet, valamint semmilyen feldolgozott élelmiszert ne fogyasszak. A kedvenc kaják tiltólistára kerültek. Mindent magamnak készítettem és dobozoltam.
Egészen odáig jutottam a diétával, hogy már vendégségbe is vittem magammal a kajámat. Amikor nem edzésről érkeztem akkor edzésre mentem éppen. Akkor azt hittem, amíg világ a világ ez már így is marad. Biztosra vettem, hogy a sikeres életmódváltók táborát erősítem.

De történt valami a kattanással, egyszer csak eltűnt és a vállamra ült a kisördög. Előkerült a pizza, aztán jött a fagyi. Képtelen voltam ellenállni, holott tökéletesen tisztában vagyok a finomított szénhidrátok fogyasztásának következményeivel. Csalódtam magamban, akár többször is egy nap. Akkor most mégsem vagyok életmódváltó? Csak a sport maradt. Megpróbáltam kompenzálni több vagy hosszabb edzéssel a rossz étkezési szokásaimat, de ez lehetetlen küldetés. Ráadásul a plusz kilókkal egyre nehezebbek az edzések. (Azért megijedni nem kell, nem lettem kórosan kövér, csak felszaladt egy-két kiló.)

Hol rontottam el? Talán ott, hogy nem volt meg az egyensúly. Semmitől sem kell megfosztani magunkat, a szervezetünket. Csak ritkábban és persze mértékkel kell fogyasztani a csábító, diétába nem beilleszthető falatokat. Persze lassan mindenből van light, diétás, szénhidrát csökkentett, de ezeket sem lehet minden nap fogyasztani. Ezek mellékhatásairól is kisregényt tudnék már írni.

Végülis heti egyszer miért ne ehetném meg a kedvenc fogásomat ebédre? Nem attól fogok meghízni. Azért érdemes a mértékre figyelni és ésszel kell bűnözni. 🙂
Egyelőre küzdök magammal, hogy visszataláljak egy kiegyensúlyozott diétához, hiszen az elmélet már megvan és saját hibából tanulni mindig könnyebb. 🙂

Ha Te most kezdenéd vagy már belevágtál, de vannak még kérdéseid a témát illetően, akkor tanácsokért vagy motivációért keress minket bizalommal. Edzőink mind magasan képzett és széles téma ismerettel rendelkező szakemberek!

Várunk szeretettel edzéseinken is! 😉

Kapcsolat

 


Szólj hozzá