Izzadás = zsírégetés? Nem!Izzadás = zsírégetés? Nem!

Gyakran előfordul, hogy olyan mondat hagyja el az edzőteremben előforduló vendég száját, hogy „ha nem izzadsz eléggé, akkor sajnos csak az idődet és energiádat vesztegeted az edzéssel”. Ez valóban így lehet?

Izzadás


Miért izzadunk?  Aki kicsit járatosabb a témában, tudja, hogy az izzadtságnak és a zsírnak semmi köze nincs egymáshoz, mégis akkor izzadunk, ha mozgunk és így már könnyű párhuzamot vonni. Valójában, ha mozogsz, a testhőmérsékleted megemelkedik. A lényeg viszont abban van, hogy az emberi szervezet csak 36.5 c°-on érzi jól magát. Amint a testhőmérsékleted elkezd emelkedni, a szervezeted máris közbelép és igyekszik visszahűteni azt. 

Izzadás és zsírégetés


Elsősorban nem az izzadásod mértéke fogja meghatározni, hogy mennyire intenzív a zsírégetésed, mert mindenki hőháztartása másként működik. Van, aki több órás intenzív edzés hatására sem fog hatalmas mennyiségű verítéket kicsavarni a ruházatából, míg mások egy kis megmozdulás után is képesek erőteljesen leizzadni. Nem kell az izzadásod mértékét a zsírégetésed mércéjének tekintened. Arra viszont figyelj oda, hogy az izzadással jelentős folyadékveszteség éri a testedet, amit mindenképpen pótolnod kell edzés közben és után! A folyadék mellett pedig ügyelj a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitelre is!

izzadás

Röviden: anélkül is nagyon hatékonyan tudsz zsírt égetni, hogy patakokban folyna rólad a víz, és nem az izzadás a mérvadó az edzés minőségét illetően!


Szólj hozzá